Kronofogden

Att låna pengar eller skaffa ett kreditkort med skuld hos Kronofogden är sällan en god idé, men ibland behöver man det. Det kan vara så att man har skuldsaldo hos Kronofogden av anledningar som man själv inte styr över. Vissa personer hamnar hos Kronofogden av misstag och då kan det bli högst problematiskt och svårt att ta lån. För dig som oavsett händelseförlopp har hamnat i en situation där du har en skuld till Kronofogden, så bör man inte ta lån – det är en rekommendation. Lös först dina finansiella svårigheter och gör det inte värre genom att ta mer lån, oavsett syfte med dina finansiella medel.

Går det att låna pengar trots skuld till Kronofogden?

Det går, då det finns banker och finansiella institut som valt att ta en hög risk genom att låna ut pengar till en person som har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Faktum är att vissa väljer att inte ens ta en UC-upplysning (UC = Upplysningscentralen). Detta gör att långivaren inte har vetskap om eventuella betalningsanmärkningar eller om det går att ta lån med en skuld hos Kronofogden.

Hur som helst är det ett antal faktorer som spelar in huruvida du blir godkänd för ett lån när du gör en ansökan. Främst handlar det om hur volatil du som individ är samt registrerad inkomst genom inkomstdeklarationen som senast lämnades till Skatteverket vid deklarationen. Andra faktorer som spelar in i ett beslut om att låna pengar med skuld hos Kronofogden är vilken ålder den sökande har.

Hur blir man av med ett skuldsaldo?

Genom att betala av den skuld man har till Kronofogden så kvittar man även det skuldsaldo som finns registrerat på dig som privatperson. Genom tjänsten Min UC kan du se aktuell status. Notera att en skuld finns registrerad synlig i minst 24 månader, vilket under den perioden gör det svårare att ta lån.

För att göra sig kvitt denna skuld kan det även vara så att en del av din lön tas för att betala. Detta är någonting Kronofogden styr upp om det ses nödvändigt.

Vad är Kronofogdens roll?

Myndigheten Kronofogden är enkelt formulerat en hand mellan en borgenär (myndighet eller företag) och en gäldenär (privatperson eller företag). Av naturliga skäl behövs en ”sista hand” vad gäller skulder i Sverige. Det handlar om att skuldsanera de skuldsatta och efter ett inkassoföretag har tagit hand om en gäldenär. Kronofogden skulle ej rekommendera att man lånar pengar då man har en skuld till dem, så av den anledningen avråder även vi detta.

Vilken effektiv ränta kan jag få med lån trots skuld hos Kronofogden?

Det beror helt på långivaren som avgör huruvida det föreligger en hög risk att låna ut pengar till dig som privatperson, baserat på de olika faktorer som tidigare nämnts. Vad gäller riskbedömning är detta någonting långivaren gör själv för att således kunna sätta en ”rättvis” effektiv ränta. För att låna pengar med skuld hos Kronofogden krävs en hög ränta av långivaren för att denne ska se det som lönsamt enligt risken.